Life is bad so clean your head


V tomto svete plnom stresu je niekedy naozaj ťažké zachovať si zdravý rozum. Všade je kopec článkov o zdravej výžive, o zdravom životnom štýle. To len schvaľujem (aj keď všetkého veľa škodí). A aj článkov o psychickej hygiene sa už dnes dá nájsť veľa. Myslím, že je rovnako dôležitá (ak nie ešte dôležitejšia) ako telesné zdravie. 
Nie som žiadny psychológ a ani som nerobila žiadny výskum v tejto oblasti. Iba vám chcem napísať aké veci pomáhajú "vyčistiť si hlavu" mne.



CLEAR BODY, CLEAR MIND
Nepoznám nikoho komu by teplá (či poprípade studená, ak potrebujete nakopnúť) sprcha nerobila dobre. Je len pochopiteľné, že ak sa zbavujeme nečistôt na tele, je to ako zbavovať sa nečistôt v hlave. Psychologický efekt očisty funguje dokonale. A ak si z toho spravíte rituál, bude mať sprcha alebo kúpeľ o to väčší účinok. 
Doprajte si teda na sprchu (alebo vaňu) dostatok času, zapáľte si sviečky (len nič nepodpáľte) a vychutnávajte si ju. 


CLEAN AROUND
To isté ako pri tele, platí aj pre vaše okolie. Ak máte okolo seba neporiadok, len ťažko si ho dokážete urobiť v sebe. Ibaže niekedy je človek už tak uťahaný a unavený, že už nemá silu upratovať, ani povrchne. Nieto ešte ukladať skrine a podobne. 
Je jasné, že sa oddychuje lepšie v upratanom prostredí, ale nie vždy je to možné. Moja rada je jednoduchá. Ak sa cítite akoby vás prešiel parný valec, netrápte sa poriadkom. Urobte si svoje "čisté hniezdočko". Malý kútik, kde si urobíte pohodlie, a kde si vydýchnete, kým znovu nenaberiete silu. A až potom sa môžete pustiť (už plná nových síl) do upratovania.


ORGANIZE YOUR LIFE
Ideálne je urobiť si "ozajstný" poriadok. Teda všetko si zorganizovať. Tak aby všetko dávalo zmysel a všetko malo svoje miesto. Presne ako v živote. Aj v živote človek potrebuje mať určitý poriadok. Inak chaos ovládne jeho život a potom je stratený. Ako odložená vec v rozhádzanej izbe.
Na veciach si organizovanie môžete nacvičiť a o to ľahšie si urobíte poriadok vo vlastnej hlave a vo svojom živote. Nejde to naraz a nejde to ľahko. Preto si ešte vo svojom čistom hniezdočku, napríklad s teplým čajíkom (odporúčam medovkový - je dobrý na upokojenie) v ruke môžete všetko premyslieť a aj napísať. Už len keď si tieto vecí spíšete budete sa cítiť lepšie.


LET YOUR BODY AND MIND REST
Aj telo aj duša potrebujú odpočívať. Nech už mi je akokoľvek ťažko, nech som akokoľvek unavená, najlepšie a najviac pomáha spánok. Áno, stane sa že pre to všetko v hlave ani nemôžem spať, ale únava urobí svoje a ak to telu dovolíme, vyberie si čo potrebuje. Je to ako prirodzená očista. Telo samo vie ako nám pomôcť a spánok je jeden z jeho zázračných liekov. Doprajte si teda spánok. Nech už je svet akokoľvek zlý, je tu šanca, že zajtra bude lepší. A to je to posledné na čo vždy myslím, keď sa snažím večer zaspať.
A viete čo? Väčšinou ráno zistím, že to nieje až také zlé ako sa zdalo večer. takže dobrú noc.

1 komentár:

  1. Veľmi pekný a pravdivý článok :) Ani som si to neuvedomila, ale väčšinu vecí robím aj ja, a fakt to pomáha. :)

    OdpovedaťOdstrániť